Pon-Pt: 8:00 - 16:00

Separatory tłuszczu

ZASTOSOWANIE:

Separatory tłuszczu to urządzenia przeznaczone do szybkiego i efektywnego wychwytywania nadmiernych ilości tłuszczów, zlokalizowanych w ściekach. Odpowiednio zamontowane zapobiegają ich przedostaniu do instalacji kanalizacji sanitarnych, instalacji kanalizacji lokalnych, a także małych oczyszczalni ścieków. Separatory te znalazły zastosowanie głównie w branży gastronomicznej, a także w branżach pokrewnych. Znajdziemy je przy restauracjach, barach i kawiarniach, punktach zbiorowego żywienia, a także zakładach przetwórstwa spożywczego jak piekarnie, cukiernie czy masarni. Użycie separatora tłuszczu znacząco ułatwia oczyszczenie ścieków, a przy okazji chroni również przewody kanalizacyjne oraz samą instalację przed powstawaniem złogów.

DZIAŁANIE:

Separatory tłuszczu działają bardzo podobnie do separatorów węglowodorów. Ich praca opiera się głównie na grawitacji oraz różnicy gęstości. Nieczystości przepływające przez separator zostają rozdzielone – tłuszcz unosi się na powierzchnię. Jego pojedyncze cząstki tworzą grubą zawiesinę, zaś cięższe części gromadzą się w formie osadu na dnie pojemnika. Rodzaj separatora tłuszczu zależny jest od docelowej ilości ścieków oraz ich charakteru (gęstości).

ZALETY:

Prezentowane urządzenia wykonane zostały z wysokiej jakości materiałów. Solidne i wytrzymałe sprawdzą się zarówno w terenie przejezdnym jak i w lekkiej zabudowie w terenie zielonym. Całość jest nie tylko maksymalnie szczelna, ale również odporna na działanie czynników zewnętrznych, w tym korozje. Separatory tłuszczu są lekkie, co przekłada się bezpośrednio na komfort ich transportu oraz montażu.